• Internationaal paspoort vereist, met een geldigheid van minstens 6 maanden te rekenen vanaf de dag van aankomst en met nog minstens 2 blanco pagina’s

  • Belgen en Nederlanders dienen sinds 2015 geen Indonesisch toeristenvisum meer aan te vragen, voor een verblijf van maximaal 30 dagen en voor zover zij het land via één van de volgende internationale luchthavens binnenkomen: Soekarno-Hatta luchthaven in Jakarta, Ngurah Rai luchthaven in Bali, Kualanamu luchthaven in Medan, Juanda luchthaven in Surabaya, Hang Nadim luchthaven in Batam en Lombok International Airport in Lombok (onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

  • Circa 2-3 dagen voor aankomst in Indonesië dien je online het Electronic Customs Declaration formulier in te vullen voor de douane. Dit doe je hier. Je krijgt een QR-code die je moet laten zien, soms al bij vertrek maar in ieder geval bij aankomst in Indonesië.

Voor Bali zijn in principe geen inentingen verplicht. Wel aan te raden zijn inentingen tegen DTP en Hepatitis A. Bij verblijf langer dan 2 weken wordt een inenting tegen buiktyfus aangeraden.
Informeer tijdig voor vertrek bij de huisarts of het website van het Tropisch Instituut over actuele benodigde vaccinaties en persoonsgebonden advies.

Aanbevolen

Hepatitis A-vaccinatie is aanbevolen voor alle reizigers.

Update basisvaccinaties

Aanbevolen

Polio

Aanbevolen

Een eenmalige extra poliovaccinatie vanaf de leeftijd van 16 jaar is aanbevolen voor reizen naar Afrika of Azië.

Andere vaccinaties

Aanbevolen voor sommige reizigers

Bespreek met uw arts of een van de volgende vaccinaties voor u aanbevolen wordt:

Gele koorts

Uitzonderlijk verplicht voor sommige reizigers

Er is geen risico op gele koorts in dit land. Vaccinatie is niet nodig als u vanuit België of Nederland reist.

Vaccinatie is uitzonderlijk verplicht als u in de afgelopen zes dagen in een land bent geweest waar gele koorts kan voorkomen (zie kaart). 
De vaccinatie moet minstens tien dagen voor aankomst toegediend worden in een gele koorts-vaccinatiecentrum en geregistreerd in een Internationaal Bewijs van Inenting en Profylaxe.

 

Bali heeft een tropisch regenwoudklimaat, dat twee seizoenen kent. Het regenseizoen loopt van oktober tot april. Er valt dan iedere dag wel een bui en de luchtvochtigheid ligt een stuk hoger.
Het droge seizoen loopt van april tot september. De beste reistijd voor Bali is tijdens onze zomer, van juni t.e.m. september.

  • Tijdsverschil: Zomer: +6 uur / Winter: +7 uur (GMT+8)

  • Valuta: De nationale munt is de rupiah of de Indonesische roepie (IDR). Neem voor de zekerheid ook Amerikaanse dollars mee.

    De wisselkoers tussen de euro en de roepia verandert regelmatig, maar over het algemeen is 1 euro ongeveer 12.000 roepia.
    In Indonesië kan je in de grote steden en toeristische plaatsen heel gemakkelijk Indonesisch geld pinnen. Wel moet op je bank- of giropas het Maestro of Cirrus logo afgebeeld zijn.
    In kleinere winkels of restaurantjes heeft men vaak niet zoveel wisselgeld, zorg daarom altijd voor wat kleingeld.

  • Bankkaarten: De gebruikelijke creditcards, zoals Mastercard en Visa, worden in de meeste hotels en grotere winkels geaccepteerd.
    In niet toeristische gebieden en de kleinere winkels gebieden kan het soms lastig zijn om met je creditcard te betalen.
    Zet je bankkaart ‘aan’
    Voor je eigen veiligheid hebben de meeste banken de bankaarten standaard geblokkeerd voor "gebruik buiten Europa". Als je op vakantie gaat buiten Europa kun je je bankkaart kosteloos ‘aan’ zetten bij de bank of via je bankapplicatie!

  • Een paar woordjes Indonesisch:

    Indonesiërs vinden het super leuk als je jezelf wat verdiept in hun cultuur of taal. Ze kunnen het enorm waarderen als je hen begroet of bedankt in het Indonesisch. Hieronder wat basiswoordjes om alvast te oefenen:
    Goedemorgen (6u tot 10u): Selamat pagi
    Goedendag (10u tot 3u): Selamat siang
    Goedemiddag (3u tot 6u): Selamat sore
    Goedenavond (6u tot 6u): Selamat malam
    Bedankt: Terima kasih
    Insgelijks: Sama sama (reactie op bedankt)

    Wist je dat de Indonesische taal heel wat woorden uit het Nederlands heeft overgenomen? Woorden zoals handdoek, oom en tante, oma en opa, kantoor, notaris, gratis en asbak komen allemaal nog voor in het Indonesisch.

top